07-09-2015

Utilitza el teatre a primària i secundària perquè els teus alumnes aprenguin a observar-se i escoltar-se.

Utilitza el teatre a primària i secundària perquè els teus alumnes aprenguin a observar-se i escoltar-se.

Sou molts de vosaltres els que acudiu al teatre amb la vostra classe, convençuts que és un tipus d'activitat que pot ajudar a interioritzar els continguts de primària i secundària, connectant l'educació amb l'emoció i fent que el gaudi i l'aprenentatge es donin la mà.

No obstant això, són pocs els centres que inclouen activitats teatrals a l'aula. Realitzant diversos tallers amb els nostres actors, hem comprovat que els exercicis d'improvisació teatral són activitats molt productives per ensenyar els alumnes el valor d'escoltar els companys i els professors (especialment en segon i tercer cicle de primària i a ESO). Per això, volem començar la setmana proposant alguns exercicis, perquè inicieu el curs amb noves idees i treballeu l'empatia, el respecte per l'altre, l'atenció i l'escolta en el vostre grup-classe.

1. Zip, zap, Zop. Aquesta activitat encantarà especialment els alumnes de primària. Consisteix en formar un cercle amb tota la classe. Comença el joc un dels alumnes, que assenyala a un altre i diu "zip", aquest al seu torn ha d'assenyalar ràpid a un segon i ha de dir "zap", i aquest assenyalar a un tercer, que escollirà un nou alumne dient "Zop". A partir d'aquí els alumnes repeteixen la sèrie d'assenyalar dient "zip", "zap", "Zop". L'alumne que s'equivoca, abandona el cercle fins que queda un guanyador. Aquesta activitat exigeix ​​que els vostres alumnes estiguin en silenci observant els seus companys, treballa la necessitat d'observar l'altre estant en silenci i alerta.

2. "Si tu dius ..., jo dic ...". Un dels alumnes comença el joc dient "Jo dic ..." i fa un gest determinat, mentre es dirigeix ​​a un company amb aquest moviment. El company diu "Si tu dius" i repeteix el moviment de l'altre nen; i afegeix "jo dic", i fa un moviment dirigint-se a un tercer alumne. Aquest tercer alumne repeteix l'acció: "Si tu dius" + gest de l'alumne anterior, "jo dic ..."

Exemple: 1r alumne: Jo dic + gest que plou en el meu cor

    2n alumne: Si tu dius + gest que plou en el teu cor, jo dic + gest que t'envio una abraçada.

Aquest joc implica que els alumnes hagin d'estar atents al que diuen els seus companys, entenguin com se senten i els proposin una solució.

3. Escenes mudes. Un grup d'alumnes representa una escena muda mentre un altre grup d'alumnes li posa diàleg en directe. És una activitat que potencia el treball en equip i de nou l'atenció cap al que fa / diu l'altre.

4. Què estàs fent? Els alumnes de classe es posen en fila, el primer alumne comença a realitzar una acció teatral. Quan tots han entès què està representant, el segon alumne entra en escena i pregunta, “què estàs fent?”. El primer respon amb una activitat diferent de la que estava fent, que és la que ha de dur a terme el segon alumne (el primer marxa al final de la fila). Segueix el joc fins que l'ha realitzat tota la fila. Com en els casos anteriors, ajuda a prestar atenció al que fa l'altre.

5. Ens observem. Els alumnes han de deambular per la classe en silenci. Quan la professora ho indica, tots tanquen els ulls. La professora fa una pregunta que han de respondre. Exemple: "Com va pentinada avui Marta?". És un joc que ajuda a treballar l'atenció i a fixar-nos en els companys que tenim al voltant.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar