19-10-2017

Teatre escolar per identificar i combatre el 'bullying'

Teatre escolar per identificar i combatre el 'bullying'
Hem parlat moltes vegades de la capacitat pedagògica del teatre com a reflex de moltes de les nostres vivències. Com a espectadors, connectem i ens identifiquem amb històries i personatges que ens conviden a reflexionar sobre determinats aspectes del nostre dia a dia.
Per aquest motiu, la nostra programació de teatre per a escolars inclou obres que il·lustren fenòmens que es donen a col·legis i instituts. Aquest és el cas del 'bullying', que, desafortunadament, està molt present a les nostres aules. Segons el Ministeri d'Educació, 1 de cada 25 alumnes pateix assetjament escolar, sent especialment crític entre els 11 i els 14 anys. Prop de la meitat d'aquests casos es prologuen durant més d'un any, amb un assetjament diari que gràcies a les xarxes socials s'ha estès més enllà de les pròpies instal·lacions de les escoles.

La problemàtica pot desenvolupar depressió, ansietat, dificultat per relacionar-se socialment o un desordre cognitiu que s'ha de combatre amb l'ajuda dels docents i amb una comunicació dels afectats amb les famílies. S'ha d'identificar i saber actuar per a la prevenció i la mediació, realitzant activitats i fomentant la cohesió de grup.

L'obra 'Mr. Bullying: Tots contra ell! 'És una oportunitat per reflexionar sobre aquestes dinàmiques. A través de la història de l'arribada d'una noia nova a l'institut es descriuen diferents emocions que la nostra protagonista experimentarà al llarg d'un viatge que reflecteix la realitat de molts preadolescents i adolescents (inseguretats, les bromes que deixen de ser-ho, la simpatia o el rebuig).

Com a instrument educatiu (i tant com espectacle de teatre per a educació primària com de teatre per a ESO) els estudiants poden gaudir a diferents nivells de la narrativa d'una història com a entreteniment, alhora que observen patrons de conducta que experimenta o ha experimentat el seu entorn. Coincidint amb aquesta activitat o altres que realitzeu a classe, es pot aprofitar per preparar jocs o obrir un petit debat que ajudi a conscienciar del problema que pot suposar per a un mateix o per als seus companys.


Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar