20-07-2015

Claus a tenir en compte quan vas al teatre amb la teva escola o institut

Claus a tenir en compte quan vas al teatre amb la teva escola o institut
Són gairebé dues dècades les que porteu acompanyant-nos des que ens vam embrancar en aquesta aventura de representar espectacles de teatre per a escoles i instituts. Gairebé dues dècades en què observem des de l'altre costat com els alumnes reaccionen i es comporten abans, durant i després de les funcions. Per això, avui ens ha semblat interessant compartir amb vosaltres alguns consells.
És una llista de les típiques coses que sovint comentem entre actors, coordinadors de sala i personal de producció. Perquè, quan de vegades penseu que un dels vostres alumnes ha fet quelcom totalment atípic o inadequat en el teatre, és possible que ja l'hàgim viscut en representacions anteriors. Quinze espectacles en directe al dia, amb tres passis diaris i una mitjana de 300 alumnes en cada funció, donen per a moltes experiències. I, com més sap el diable per vell que per diable, hem volgut elaborar una llista amb 10 consells que esperem que us ajudin a venir d'excursió al teatre amb un somriure ple. Comencem!


1. Avisa els teus alumnes amb tota l'antelació que puguis que aquest trimestre fareu una sortida al teatre.

Per als alumnes, realitzar una activitat fora de l'aula és per se motivador. Explicar-los amb molt de temps ajudarà a alimentar la il·lusió d'una activitat que han d'afrontar com a positiva. Serà més o menys especial en funció de l'entusiasme que aneu fomentant prèviament a classe.

Encara que mai ho reconeguin, els alumnes de secundària segueixen preferint sortir de l'aula i ho viuen com a un dia especial. Sense donar-li tanta rellevança com en el cas dels petits, notifiqueu també amb força antelació l'activitat a ESO i Batxillerat.


2. Desvetlla'ls el títol i prepara l'obra.

De la mateixa manera que als adults ens agrada preparar mínimament les activitats culturals que escollim per gaudir en el nostre temps d'oci, els teus alumnes agrairan saber què van a veure i tenir unes mínimes nocions que facilitin el seguiment de l'espectacle.

Si és una obra de teatre per a educació infantil o cicle inicial de primària, n'hi ha prou que coneguin mínimament el títol i l'argument de la història. Si és un argument amb variacions sobre un conte preexistent, si us plau, posa'ls sobre avís! Als alumnes més petits els encanta refermar les seves expectatives, i per tant s'agafaran molt malament qualsevol gir inesperat en relació amb l'argument o personatge que portaven predissenyat a la seva ment.

En el cas dels alumnes de secundària, serà de gran ajuda contextualitzar l'autor i l'obra a classe en la mesura del possible. Per als espectacles en llengües estrangeres, en totes les edats serà un plus portar preparat un vocabulari base i una mínima idea dels personatges i l'argument.


3. Afavoreix al teatre un ambient tranquil.

Si veniu al teatre amb alumnes d'educació infantil, és important realitzar activitats prèvies a l'aula per minimitzar possibles temors. Han de saber, per exemple, que en el teatre ens quedarem a les fosques mentre ens expliquen l'obra i que la professora no pot seure al costat de tots els alumnes. Cada educador sap, en funció dels seus alumnes i de la seva classe, com enfocar aquests punts...

És important que els alumnes de primària i secundària entenguin que el teatre és un art en directe. Encara que per als adults sigui una obvietat, ajuda a afavorir l'empatia amb els actors evidenciar que, mentre el públic gaudeix de la funció, els actors estan treballant per a nosaltres en l'aquí i ara i ho capten tot: veuen el reflex de les pantalles de mòbils whatsappejant, escolten els comentaris i, sobretot, es desviuen mentre això passa perquè els alumnes gaudeixin de la representació, donant el millor d'ells mateixos.


4. Entreu al teatre somrient

Tant si veniu al teatre amb alumnes d'educació infantil com si són de secundària, han d'identificar l'activitat com un moment de gaudi. Per difícil que hagi estat el camí des de l'escola fins a la sala de teatre, sempre és millor que les tensions que han anat fomentant pel camí es quedin fora. Tot l'equip de Transeduca estem habituats a treballar per aquestes edats, de manera que ja preveiem que de tant en tant pot haver-hi per part dels nois sortides de to o actuacions inoportunes. Però aquests casos són una minoria! Val la pena tensionar-nos per si un alumne fa alguna cosa inesperada, o és millor compartir l'alegria amb la que està vivint l'activitat el 99% restant de la classe?


5. Ajudeu-nos amb el moment de la col·locació

En el cas d'infantil i cicle inicial de primària, no és tan fàcil per a ells seure ordenadament! Ajuda si abans d'arribar entenen que han de seure un al costat de l'altre, sense deixar buits entre seients.

En el cas dels més grans de primària i secundària, tenen tot el dret a molestar-se quan no els deixem seure al costat del seu amic de l'ànima! Penseu com us sentiríeu si quan aneu al cinema o al teatre amb la vostra parella o família, l'acomodador us digués: "No, al costat de la seva esposa no, que després parlen; segui al costat d'aquella senyora d'ulleres, i deixi una butaca lliure al costat, que a l'altra banda m'asseuré jo ".

Amb això no estem suggerint que cada nen s' assegui on vulgui, perquè per motius pràctics no serà possible. Per això, facilitarà la tasca i evitarà malentesos fer-los entendre a priori que, quan entrin a la sala de teatre s'asseuran en ordre, segons arriben, un al costat de l'altre sense deixar buits i com prèviament s'hagi pactat amb el professor. Ja deixem a criteri del docent decidir si vénen de fora ordenats per afinitats d'amistat o si és més pràctic i productiu organitzar-los d'una altra manera. Però és important que no sigui el coordinador de sala qui hagi de convèncer els alumnes per seure ordenadament i separar-se del seu amic de l'ànima.


6. En els primers minuts, relax.

Consell especialment important amb alumnes de cicle superior de primària i amb tota la secundària. Quan es faci fosc total, hi ha un 99% de possibilitats que els vostres alumnes cridin, ens passa sempre. Respira i crea espai. És tasca dels actors que el que passi damunt de l'escenari en començar l'obra sigui prou atractiu perquè el rebombori s'acabi. És un crit de guerra inicial que va acompanyat d'atenció total la resta de la funció. Si no ho aconseguíssim, assumiríem el mea culpa. Com a professionals del teatre per a escolars, significaria que quelcom estem fent malament.


7. Durant la representació, deixa que siguin espontanis.

En el cas dels més petits, són habitualment molt expressius. No podem demanar-los que tinguin una vivència teatral pròpia d'un adult. Per tant, no passa res si comenten en veu alta, si aplaudeixen quan no toca, si riuen amb entusiasme, si es fiquen amb el dolent ... L'única cosa que importa és que gaudeixin de la representació!

Tampoc no passa res si no aplaudeixen amb les cançons. De fet, la majoria de cançons i melodies que sonen durant la representació compleixen una funció incidental destinada a provocar emocions, no estan fetes perquè els nens aplaudeixin, no ho pretén en absolut l'equip de creatius, i no passa res si no ho fan. Deixem-los ser espontanis també quan trien deixar-se sorprendre en silenci.

Pel que fa als alumnes d'institut, ens encanta que celebrin escandalosament els gags; i sabem que hi haurà remor i comentaris entre ells en els moments de clímax. Viuen en un moment en què virtualment comparteixen la seva vida, per tant, deixem-los compartir en directe el que senten al teatre, sempre que estigui vinculat a l'obra. Reaccionen com no esperàveu en els moments dramàtics? Ja ens ho pensàvem, sempre passa el mateix. Quan alguna cosa els toca la fibra sovint opten per riure, no fos cas que els seus companys de classe s'adonin que l'obra els ha commogut de ple.


8. Anima els teus alumnes a participar en el col·loqui

Consell que no necessitarà el molt participatiu públic de primària, però sí els alumnes d'ESO i Batxillerat. Si saps per endavant que els costarà trencar el gel i iniciar el col·loqui amb els actors, alia't amb els estudiants més extravertits perquè això surti el millor possible. Pacteu a classe un parell de preguntes i decidiu qui les formularà. Quan els actors hagin respost de forma propera als dubtes d'aquests alumnes, la resta preguntaran amb més facilitat.
 

9. Fomenteu el pensament crític i el consum cultural actiu.

Més importants que les activitats de comprensió, ens semblen les que potencien el criteri del nostre públic com a espectadors. Anima els teus alumnes a donar la seva opinió sobre l'obra i deixa clar que no és obligatori que els hagi agradat l'espectacle. Si algú explicita que la representació li ha semblat millorable, anima'ls a fer-nos arribar les seves crítiques constructives. Intentarem respondre'ls, donar-los el nostre punt de vista i, sobretot, fer-los sentir que hem tingut en compte la seva opinió de cara a futur.


10. L'obra de teatre no acaba quan sortiu de la sala, treballa-la a classe.

Utilitza els materials pedagògics que pengem a la nostra web o els que tu decideixis i siguin més útils. Però, si us plau, no doneu per tancada l'activitat quan han acabat els aplaudiments. Interrelacionar els continguts de l'aula amb l'espectacle que us hem ofert pot ser molt enriquidor, en forma de projecte, de crítica teatral, de nova representació a protagonitzar per els alumnes ...


Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar