18-03-2020

TOP 10 de la literatura espanyola

TOP 10 de la literatura espanyola
La literatura castellana ens ha regalat veritables joies que hem de transmetre als més petits amb la finalitat de què s'impregnin de la seva cultura i comprenguin a la societat actual, forjada a través de la història.

Transeduca ha decidit unir-se al #joemquedoacasa. I aprofitant que els joves no poden gaudir de les excursions culturals per veure els nostres espectacles, que pot haver-hi millor que un bon llibre per a passar aquesta quarantena?

Però en aquests casos, els joves decideixen optar per una altra mena d'entreteniment. Oblidant la importància de continuar exercitant-se des de casa.
És per això, que hem volgut realitzar una llista del top 10 de literatura castellana.

És difícil triar tan sols 10 títols, sabent que tenim una àmplia llista de llibres que tots els alumnes de Literatura i selectivitat han d'haver llegit abans de començar els seus estudis universitaris.

No podem establir un top 10, ja que totes les obres són indispensables i han de recomanar-se als nostres estudiants durant la seva educació.

1. “El Quijote de la Mancha”

Miguel de Cervantes ens va deixar aquesta obra mestra, representativa del nostre país i traduïda a gairebé totes les llengües. Per alguna cosa és la més venuda i divulgada. La seva picardia és una icona de la literatura i cultura castellanes. L'obra explica la història d'Alonso Quijano i sobre la passió per les novel·les de cavalleria que l'acaba tornant boig, per la qual cosa es nomena a si mateix com El Quixot de la Manxa. Des d'aquest moment les seves intencions són ajudar als pobres i aconseguir l'amor de la seva estimada, tot això al costat del seu escuder Sancho Panza.

2. “El lazarillo de Tormes”

Aquesta obra del segle XVI, d'autor desconegut, és la màxima representant de la picardia espanyola. A través de les seves pàgines, ens endinsem en la pobra societat d'un nen, el qual va explicant la seva misèria i vivències al costat de diferents personatges.

3. “Luces de bohemia”

Amb Llums de bohèmia, Ramón María de la Vall Inclán va inaugurar un nou estil narratiu anomenat "esperpent". L'obra narra l'última hora de la vida de Max Estrella, per un Madrid fosc, marginal i sòrdid, al costat d'altres personatges de la bohèmia madrilenya de l'època.

L'autor ironitza, satiritza i estilitza grotescament la realitat.

4. “La casa de Bernarda Alba” 

La casa de Bernarda Alba és una de les obres més reconegudes de Federico García Lorca. Va ser escrita en 1936, però no va poder ser publicada fins a 1945. En ella es relata l'Espanya profunda de l'època i mostra la repressió que sofria la dona. L'obra conta la història de Bernarda Alba, les seves cinc filles, la seva mare i les seves dues criades, mentre viuen en el més rigorós dol.

5. "Nada"

Carmen Laforet va escriure aquesta obra amb tan sols vint-i-tres anys, malgrat que era molt jove va descriure a la perfecció la societat de l'època. "Nada" va ser publicada l'any 1944 i un any després va guanyar el Premi Nadal.

Es tracta d'una novel·la existencialista, en la qual l'autora reflecteix l'estancament i la pobresa en la qual es trobava Espanya en la postguerra.

6. “Rimas y leyendas”

Les obres de Gustavo Adolfo Bécquer no són nombroses, però sí molt íntimes. Les seves rimes es troben entre el Romanticisme i el Simbolisme. Les llegendes recullen moltes creences i mites de la seva època que l'autor sap embolicar en una aura meravellosa.

7. “La vida es sueño”

Calderón de la Barca ens va regalar aquesta joia literària del Segle d'Or. El joc de realitat al qual es veu sotmès Segismundo, el protagonista de l'obra, transcendirà a través dels anys.

Segismundo és l'hereu d'un rei que és tancat a causa de la predicció de l'horòscop, el qual vaticinava la seva rebel·lia. Al final, la mesura retornarà tot a l'ordre establert.

8. “El árbol de la ciencia”

L'obra, publicada en 1911 per Pío Baroja, la podem catalogar com a novel·la filosòfica. Es considera una autobiografia, en la qual l'autor realitza una visió de la situació del país, no podent amagar la seva melancolia per un passat gloriós i la seva angoixa davant un futur poc prometedor.

9. “Cantar del mio Cid”

Estem davant una de les grans obres de la literatura espanyola medieval. Està escrita en vers i narra les gestes heroiques del cavaller Rodrigo Díaz, sobrenomenat el Campeador. Sens dubte, és de lectura obligatòria.

10. “Fuenteovejuna”

Aquesta obra de teatre és atribuïda a Lope de Vega i publicada a Madrid. Va ser escrita en tres actes molt marcats pel canvi d'escena que responen al plantejament, nus i desenllaç de la trama. L'obra compta amb un protagonista col·lectiu.

En la història on es plasma temes com el poder col·lectiu, l'honor, l'abús del poder i l'amor.

Aquestes obres de la literatura castellana no han de faltar a la nostra biblioteca, així com en la cultura dels nostres estudiants. Aprofiteu per gaudir d'aquests grans llibres durant aquesta temporada a casa. A més, a la nostra pàgina web trobareu dinstre de cada obra una fitxa didàctica perquè pugueu reflexionar sobre l'obra i assolir els coneixements.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar