25-04-2022

Activitats per a treballar Don Quijote relacionades amb el Dia del llibre en l'aula de secundària

Activitats per a treballar Don Quijote relacionades amb el Dia del llibre en l'aula de secundària
Fotografia de l'obra de teatre Don Quijote de Transeduca
Amb la intenció d'oferir-vos activitats complementàries per a treballar les nostres obres de teatre i aconseguir que no es quedi en una sortida escolar aïllada, us oferim un seguit d'activitats per a treballar El Quijote, centrant-nos en el Dia del llibre o Sant Jordi.
Aquesta és una data per a retre homenatge a la literatura i fomentar la lectura entre la població. I aprofitant la relació amb la defunció de Miguel de Cervantes en aquest dia, malgrat que la mort de l'autor va ser el 22, va ser enterrat el 23.

Per això, aquesta setmana volem oferir-vos activitats i dinàmiques per a treballar amb l'alumnat de secundària, d'una de les seves obres més importants: Don Quijote de la Mancha.

Podeu treballar l'obra des de diferents aspectes:

- l'autor
- la simbologia
- els personatges

Activitats en línia per a treballar la novel·la

  1. Existeix un user en Twitter anomenat @quijoteen9999tuits, que ha creat un fil explicant la novel·la. Demana al teu alumnat que confeccioni la mateixa idea en la xarxa social que més els agradi: Instagram, Twitch, Twitter, Tik tok...
  2. En la dinàmica següent demanarem a l'alumnat que sigui creatiu i realitzi una infografia amb Canva o Genially. Hauran d'explicar de manera divertida les dades més significatives de la novel·la. Poden incloure memes, per a fer-ho més graciós, però alhora, es tracta d'una activitat educativa.
Amb aquestes activitats, el vostre alumnat, a més de treballar l'autor, la simbologia i els personatges de l'obra, també veuran la part positiva de les xarxes socials i augmentaran la seva creativitat.


Exercicis creatius centrats en una obra literària.


- Reformulem la història
Demaneu a l'alumnat que triï un dels capítols del Quixot i el reescrigui d'una altra manera: ampliant o eliminant coses del succés, invertir l'ordre dels fets, canviar el narrador, modificant l'estil narratiu...

- Amb qui vols parlar?
L'alumnat haurà de recrear una trobada entre Cervantes i un altre escriptor de l'actualitat o antic i redactar els diàlegs imaginaris entre ells. Poden incloure personatges de les obres de l'autor o situar-los en l'època que més els agradi.
La idea és adaptar el llenguatge a l'època i als personatges que la protagonitzen Què li diria Sancho Panza a Cervantes si existissin en el 2022?

- Periòdic literari
Construïu un periòdic o revista contant les aventures del Quixot i Sancho Panza des del punt de vista del protagonista de la novel·la. Podeu incloure notícies de totes les seccions i fins i tot fer uns mots encreuats sobre la novel·la o l'autor.

- El Quixot més enllà d'Espanya
Investigueu els continents o ciutats als quals va arribar Quixot més enllà d'Espanya. Actualitzar a aquestes localitzacions un capítol de l'obra. Com seria el capítol dels molins si hagués passat a Amèrica?

Pots trobar més exercicis, en aquesta pàgina.

Teatralitzeu la novel·la

  1. Escriviu, per grups, un guió sobre la llegenda de Sant Jordi amb una modificació: els protagonistes de la història són els personatges del Quixot. Per exemple, El Quixot podria ser el príncep, Dulcinea seria la princesa i el drac poden ser molins en flames. Les opcions són infinites.
  2. Confeccioneu el decorat i el vestuari
  3. Realitzeu l'obra de teatre: podeu gravar-lo o realitzar-ho convidant als pares. És una bona oportunitat per a recol·lectar diners si s'acosta un viatge escolar.
Si creant l'obra us sorgeixen dubtes o creieu que necessiteu consells sobre com preparar un muntatge teatral, envieu-nos un email i intentarem ajudar-vos.

Per cert, si prefereixes encara aquestes a temps de veure la nostra obra de teatre Don Quijote!
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar