13-06-2022

Dinàmiques per a estudiar els conceptes del teatre relacionats amb l'obra de teatre Luces de bohemia

 Dinàmiques per a estudiar els conceptes del teatre relacionats amb l'obra de teatre Luces de bohemia
Fotografia de Luces de bohemia
Us agradaria treballar els conceptes del teatre a la teva aula de secundària? Amb aquests exercicis relacionats amb la nostra obra de teatre Luces de bohemia per a l'alumnat de secundària, podreu treballar les unitats, les acotacions i molt més.

1. Las tres unitats del teatre


Les obres de teatre se cenyien, tradicionalment, a tres unitats: la unitat de temps, la unitat d'acció i la unitat d'espai. L'obra de teatre "Luces de bohemia" és perfecta per a analitzar aquestes unitats.

Com podeu fer-ho?
  1. Expliqueu al vostre alumnat en què consistien aquestes unitats (és a dir, quan i com es complien)
  2. Demaneu que comparin com es desenvolupen aquestes unitats en Luces de bohemia. Podeu fer-ho amb un quadre perquè sigui més fàcil d'observar.
  3. Analitzeu els resultats.
Us deixem en enllaç a la fitxa didàctica de Luces de bohemia, on trobareu el quadre per a realitzar la comparació.

2. Les acotacions


Les acotacions solen aparèixer en els textos teatrals perquè l'escriptor de l'obra de teatre doni més informació als lectors del que ocorre en escena, com reaccionen els personatges o com està posada l'escenografia i el que podem veure. Solen estar plasmades en el text entre signes de parèntesis ), claudàtors [ ], o entre cometes" " i poden anar en negreta o en cursiva per a diferenciar-les encara més del text.

En Luces de bohemia podem trobar acotacions escèniques, però que, en aquest cas, deixen de ser meres instruccions de com disposar un escenari o com han de vestir.

Us proposem una dinàmica per a estudiar i comprendre aquest concepte:

  1. Descàrrega la fitxa didàctica de Luces de bohemia en la nostra web i analitza el fragment de l'exercici 4 (pàgina 5).
  2. Busqueu en el diccionari aquelles paraules que no entengueu.
  3. Dibuixeu l'escenari proposat en l'acotació.

3. L'esperpent


Aquest concepte s'identifica com a gènere literari creat per Ramón de la Vall-Inclán en el qual es deforma la realitat, recarregant els seus trets grotescos, sotmetent a una elaboració molt personal el llenguatge col·loquial i estripat.

En concret, l'obra deforma i ridiculitza la realitat del seu temps amb la finalitat de criticar-la. Apareixen personatges reals ridiculitzats, fets històrics... per a treballar, entendre i aprendre aquesta tècnica us proposem un exercici diferent:

  1. Dividiu la classe en grups de quatre alumnes.
  2. Elaboreu el guió de quatre escenes sobre un mateix tema que utilitzi la mateixa tècnica que l'obra però ambientat en els nostres dies.
  3. Representeu com a mínim una en classe.

Realitzar aquestes dinàmiques tenen molts beneficis, ja que a més de treballar els elements del teatre, també es tracta d'introduir d'una manera divertida el món de Max Estrella i aprofundir en els seus personatges des d'una altra perspectiva.

Esperem que totes aquestes idees serveixin per a treballar a l'aula i aproximar el teatre a l'alumnat.
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar