11-03-2022

Idees per treballar la figura de la dona a l'obra La plaça del Diamant a la teva classe de secundària

Idees per treballar la figura de la dona a l'obra La plaça del Diamant a la teva classe de secundària
Fotografia de la nostra obra de teatre La plaça del Diamant
Avui ens centrarem en el professorat d'educació secundària i us proposarem diferents activitats per a treballar la novel·la La plaça del Diamant i la seva autora en commemoració al Dia Internacional de la Dona a l'aula, que va ser el 8 de març.
És molt important treballar les autores durant l'etapa escolar i posar atenció a com es presenten els personatges femenins en les novel·les que es llegeixen, per a oferir una representació de tots dos gèneres a classe.

Durant la història les escriptores de tot el món, han hagut de sofrir i lluitar per a poder tenir veu i contar les seves històries, escriure les seves novel·les o pintar els seus quadres i que aquests tinguessin la rellevància que els tenien els dels seus iguals.

Per això, us oferim un seguit d'activitats per a treballar la figura de la dona en la literatura, com hem dit anteriorment ens centrarem en la novel·la “La plaça del Diamant”, però aquests exercicis es poden extrapolar a una altra novel·la de la mateixa autora o d'una altra.

1. Anàlisi dels personatges femenins de la novel·la

 • Analitzeu els rols femenins de la novel·la

És important l'anàlisi de la personalitat i els diferents rols que tenen en la societat els personatges femenins que trobem en l'obra. En aquest blog pots trobar més informació sobre ells.

En la novel·la trobem a Natalia, una jove òrfena, solitària, la voluntat de la qual és passar desapercebuda. Es tracta d'un personatge tímid, discret i és capaç de sacrificar-se per a no donar motius a la societat per a parlar. Amb el pas de la novel·la, descobrim que és més forta del que creem i que farà el que hagi de fer perquè la seva vida segueixi endavant.

En contraposició amb Natalia, tenim a Julieta, la seva millor amiga. Malgrat no aparèixer massa, el seu personatge és molt més atrevit i queda clara la diferència de caràcters entre elles. I també trobem a Rita, la filla de Natalia, una jove forta i amb determinació.

 • Treballeu l'evolució del personatge protagonista durant la novel·la

Com comentem anteriorment, en la novel·la podem veure una evolució del personatge de Natalia. Al principi se'ns mostra tímida, introvertida i ingènua per a acabar demostrant rebel·lia, veu i força. Es mostra que és capaç de fer el necessari per a aconseguir que la seva vida continuï sent igual. Valoreu que accions i actituds té Natalia i la resta de personatges i compareu aquestes escenes amb el vostre dia a dia.

A més, es pot comparar amb personatges de pel·lícules, sèries o llibres de l'actualitat.
 • Contextualitzar el paper femení amb l'època en la qual succeeix

El paper que té la dona en l'obra està condicionat per l'època en la qual succeeix. La mateixa escriptora va haver de viure en la seva pròpia pell la guerra civil espanyola i moltes de les vivències les va reflectir en la novel·la. En aquest pdf pots trobar més informació sobre aquest tema.
 • Analitzeu la influència del paper dels personatges masculins en la Colometa

És important treballar els rols de Quimet i Antoni i com cadascun d'ells influenciava la personalitat de Natalia. Extrapoleu algunes d'aquestes actituds a l'actualitat per a treballar si es continuen veient aquestes actituds avui dia.
 • Estudieu l'evolució del personatge femení de la literatura

Trobem personatges reprimits per la societat, com Andrea en Nada o Jane Eyre; personatges inconformistes com Paquita en El sí de les nenes i Hermione en Harry Potter o lluitadores com Fortunata de Fortunata i Jacinta.

En aquesta llista pots trobar un llistat de personatges femenins que han estat importants al llarg de la història.

2. Anàlisi l'escriptora de l'obra

Comentar que l'escriptora va ser una de les més importants del segle, considerada la novel·lista més important de la literatura catalana i també la més traduïda. En aquesta web pots trobar la seva biografia.

En aquest cas t'oferim un seguit d'activitats per a treballar la vida de l'autora a l'aula.
 • Crossword o sopa de lletres de la vida de l'autora

És una divertida manera de treballar la biografia, context històric, els recursos literaris que utilitzava i altres. Et deixem l'enllaç a aquest crossword en línia. Però si prefereixes crear-los el teu mateix, et deixem aquest generador automàtic de sopa de lletres i aquest creador de mots encreuats.
 • Treballar el vocabulari, to i recursos literaris

Una vegada l'alumnat entén les figures, poden realitzar-les per ells mateixos. Ofereix al teu alumnat un espai en el qual treballar les figures retòriques més utilitzades per l'autora.
 • Emmarcar la seva vida en el context històric

El context històric que va sofrir l'autora es veu reflectit en la seva novel·la. Es pot treballar amb fitxes o realitzar una tertúlia en classe. Igual que en l'apartat anterior, és molt important el context històric per a comprendre per què és com és l'autora i les seves novel·les.

Podem aprofitar per a demanar a l'alumnat que realitzi una redacció amb el mateix estil sobre la situació que estem vivint actualment.
 • Escriure-li una carta a ella

Es tracta de demanar a l'alumnat que realitzin una carta en la qual es dirigeixin directament a l'autora com si fos un familiar o amic. D'aquesta manera acostarem la figura de l'escriptora a l'alumnat i facilitarem l'empatia i les ganes de conèixer la seva història.
 • Formació d'un Kahoot sobre la seva vida

Es tracta de la realització d'un joc en la plataforma de Kahoot. Les preguntes les podeu fer sobre les novel·les, biografia o context històric. Et deixem aquest blog en el qual trobaràs els passos per a construir-lo.
 • Creació d'un vídeo per a Youtube

Poden fer un vídeo a l'ús, com si fos un telenotícies o una tertúlia de Telecinco o poden fer un vídeo escrivint de manera diferent i gravar-lo en una sola presa. Et deixem un vídeo de l'últim model, perquè puguis basar-te.

Els beneficis de realitzar aquest tipus d'activitat, és que a més d'aprendre sobre la seva vida, l'alumnat aprèn a expressar-se i a treballar altres disciplines.
 • Realització d'una fitxa sobre la seva vida

A més, en la nostra pàgina web pots trobar un apartat en la fitxa didàctica de la plaça del Diamant en el qual trobaràs activitats per a treballar a l'autora de manera gratuïta. Les nostres fitxes didàctiques les tenim separades per cicles, però en aquest enllaç pots trobar-les totes.

Finalment, us oferim el nostre recurs favorit pels beneficis que té:

3. Teatralització de la novel·la

Guia per poder fer-ho:
 1. Trieu el fragment de l'obra que voleu teatralitzar o dividiu cada fragment entre els grups formats per l'alumnat en relació al mateix temps que vagin a tenir en classe per a l'obra de teatre.
 2. Transformar la novel·la o fragment en un guió i atorgueu a cada grup d'alumnes una part de l'obra.
 3. creeu entre tots les figures que existeixen dins d'un teatre: director, actors, tècnic i amb un mètode divertit decidiu qui farà les tasques de cadascuna de les figures.
El teatre a l'aula té molts beneficis: reforça l'autoestima de l'alumnat, fomenta la socialització i el treball en equip, facilita l'alliberament de l'estrès i millora la capacitat memorística i de concentració. Però a més, dels beneficis que té per a l'alumnat, és un recurs per a treballar els elements i les accions que conformen la creació d'una obra de teatre.

Si necessiteu ajuda, podeu enviar-nos un email o un missatge directe i estarem encantats d'ajudar-vos

A més, si preferiu podeu demanar-nos el guió per correu i us ho farem arribar de manera gratuïta o per a aquells més tímids, podeu reservar la nostra obra de teatre en la nostra web, clica aquí!

Esperem que totes aquestes idees serveixin per a treballar a l'aula. T'esperem la setmana que ve amb un nou post amb més recursos.

Feliç cap de setmana!
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar