15-04-2022

Idees per a treballar el conte clàssic Patufet en l'aula d'infantil i primària

Idees per a treballar el conte clàssic Patufet en l'aula d'infantil i primària
Fotografia de l'obra Garbancito
Avui ens centrarem en el professorat d'educació infantil i els primers cursos de primària, i us proposarem diferents activitats per a treballar En patufet a l'aula, amb la intenció que la nostra obra de teatre, no es quedi en una sortida escolar aïllada i pugui ser present en el dia a dia de la vostra classe.

Patufet ens conta la història d'un nen molt, molt petit, que volent ser autosuficient i ajudar als seus pares, un dia li porta la cistella de menjar al seu pare. En posar-se a ploure, el petit ha de resguardar-se de la pluja sota la col. Llavors, un bou s'ho empassa. Patufet, al costat dels seus pares, hauran de trobar la manera de sortir de la panxa del bou.

La història i els personatges ens donen la possibilitat de treballar el conte des de moltes àrees.

Comencem!

Àrea d'educació emocional i en valors

La història de Patufet ens permet treballar l'acceptació d'un mateix, l'autoestima i l'autoconfiança. El petit és un nen molt, molt petit que vol fer les mateixes coses que fa la resta i ha de trobar la manera de poder fer-les, malgrat les seves dificultats. L'objectiu d'aquests exercicis és que l'alumnat percebi que ser "diferent" no implica no poder fer les mateixes coses que la resta i que confiança en un mateix pots aconseguir tot el que et proposes.

És important realitzar en classe exercicis enfocats a reforçar valors com l'autoestima, l'educació emocional i l'acceptació d'un mateix. Això el podem treballar de diferents maneres:
 • reflexionant en classe, sobre com Patufet cerca la solució per a poder fer el que es suggereix, pesi a l'inconvenient de la seva grandària.
 • demanant a l'alumnat que facin un dibuix d'ells mateixos, potenciant les qualitats que més els agradin i allò que fa bé. L'objectiu és potenciar la imatge positiva de l'alumnat. Pots trobar més exercicis com aquest per a treballar l'autoestima en aquest blog.
 • jugant als "Elogis". L'alumnat haurà d'escriure trets positius sobre els seus companys i companyes. Hauran d'enfocar-se únicament en aquells trets relacionats amb la personalitat. Una vegada realitzada la llista, poden llegir-les en veu alta. L'objectiu de l'exercici és que cada nen i nena se senti sostingut per la classe i augmenti la seva autoconfiança.
 • creant mini-tallers impartits per l'alumnat, en els quals cadascun d'ells i elles expliquessin alguna cosa a la resta de la classe que els agradi. Per exemple, realitzar un truc de màgia, quan saben sobre Harry Potter o com fer lettering. L'objectiu d'aquest exercici és potenciar allò que tenen traça per a fer i entendre que cadascun és bo en unes certes coses, però que junts, sempre podem millorar en allò que no ho som tant. En aquesta web pots trobar més exercicis similars.

Àrea dels aliments

Ens permet treballar els aliments des d'una edat ben primerenca. És important que l'alumnat experimenti amb el menjar, per a veure-la com una cosa familiar.

Aquestes són les idees que t'oferim:
 • reconeixer els diferents vegetals, en la nostra fitxa didàctica pots trobar un exercici per a reconèixer una col d'entre molts vegetals. Pots trobar les fitxes didàctiques aquí.
 • observeu una col a l'aula i utilitzeu les seves fulles per a fer un dibuix amb elles. En aquesta web, en aquest post pots t'expliquen com poder fer-lo.
 • col·loqueu el safrà en un pot amb aigua i useu aquest tint per a pintar. El colorant del safrà en l'aigua, deixarà un tint de color marró.

Àrea de lectoescriptura

Existeixen molts beneficis que poden proporcionar la lectoescriptura des d'una edat primerenca. Entre ells, trobem: el desenvolupament del pensament i de l'aprenentatge, el desenvolupament del llenguatge i de l'expressió, el foment de l'organització i elaboració d'idees sobre algun tema i la millora de l'ortografia.
 • Pots trobar uns exercicis per a fer en línia combinant les unitats lingüístiques, ja sigui separades per síl·labes, per fonemes o per paraules. És una activitat perfecta per a aquells alumnes que adorin realitzar activitats en línia
 • Pot ajudar a explicar al seu alumnat les lletres de l'abecedari, realitzant fitxes on trobaran les lletres perquè l'alumnat acoloreixi les lletres que formen la paraula Patufet
 • Reconeixent el seu nom. Retalleu les lletres de PATUFET i col·loqueu-les en la pissarra. Demaneu al vostre alumnat que vaig situar el seu nom en la lletra que més els agradi que contingui el seu nom.

Àrea de matemàtiques

Des d'aquesta àrea podem treballar molts conceptes: les grandàries, el reconeixement numèric, les formes, la progressió dels números... En les activitats que us deixem a continuació podràs trobar maneres per a treballar alguns d'aquests conceptes relacionats amb l'obra.

 • Fitxa per a relacionar la grandària de Patufet amb la resta d'objectes. Pots trobar exercicis així, a la nostra fitxa didàctica. 
 • Utilitzant elements dins del cistell, per a ajudar els més petits a entendre el concepte de suma i resta.
 • Amb aquest joc en línia, l'alumnat podrà trobar a Patufet, que està ocult darrera del decorat.
 • Realitzar fitxes sobre exercicis de suma amb monedes. Et deixem les fitxes aquí.

Àrea de música

Gràcies a les cançons que pots trobar en la nostra web, aquí et deixem l'enllaç, pots treballar el tempo, les notes musicals i la coordinació.
Et deixem uns exercicis que pots fer a partir de les cançons:
 • Treballeu el tempo de la cançó "En el mercat", que podeu trobar en la nostra web.
 • Creeu un joc en el qual l'alumnat haurà de donar palmes per a crear el ritme de la cançó.

Àrea d'animació a la lectura

Per a fomentar la lectura entre els més joves assenyalem la importància de motivar a l'alumnat modificant i innovant en com es conten les històries. Per això, us volem oferir diferents maneres de llegir el conte a l'alumnat o de fer lectura compartida en classe, depenent del seu nivell.

 • Realitzar els personatges com si fossin titelles de cartó i pegueu-los a un pal. Representeu l'obra amb aquests titelles. Nosaltres ens hem quedat enamorats d'aquesta idea.
 • Explicar el conte amb un suport en aquest enllaç a YouTube podeu trobar el llibre explicat amb Llecs. En explicar el conte amb aquests dibuixos, els joves tendeixen a entendre millor la història.
 • Teatralitzar la història. En aquest cas l'alumnat poden ser els personatges o pots utilitzar els personatges creats amb feltre en el següent punt. En aquest blog podreu trobar una idea de com pots teatralitzar l'obra amb escenografia i personatges de feltre.
 • En aquest blog trobareu un exercici interactiu que l'alumnat haurà de completar després d'escoltar el conte de Patufet.
 • Contar la història a través d'un teatre d'ombres xineses. En aquest enllaç trobareu una idea de com fer-lo.

Àrea de plàstica

Les activitats plàstiques serveixen per a ajudar l'alumnat a desenvolupar habilitats motores i visuals. Per tant, a més de passar una bona estona, també treballarà la percepció visual, la destresa per a seguir les línies o usar tisores i augmentarà la seva creativitat i autoconfiança.

Aquestes activitats es poden fer reutilitzant material que tenim per classe, per a ensenyar la importància del reciclatge.

Us recomanem les següents:
 • useu la tècnica de l'estampació amb la col.
 • poseu el safrà en un got d'aigua i utilitzeu el colorant per a pintar amb marró que sali.
 • pinteu i retalleu els personatges com si fossin titelles i pegueu-los un pal que puguin usar-los a casa.
 • creeu amb goma eva o feltre els personatges, poden ser petits com si fossin titelles o grans perquè el propi alumnat pugui representar el personatge.
 • aprofitant que estem en pasqua, pinteu un ou amb cada personatge.
 • creeu els personatges amb cartolina negra per a fer ombres xineses.
 • creeu unes galledes de cartó per a compondre un puzle de la història.
 • pinteu un mural per a posar en l'entrada amb l'escena que més us agradi.
 • utilitzeu tècnica del collage amb el paper de seda per a crear unes cols o la paperina de safrà.
 • construïu un mòbil amb els elements de l'obra.

Àrea del teatre


La teatralització del conte clàssic amb el vostre alumnat d'infantil o primers cursos de primària.

Existeixen moltes maneres de teatralitzar el conte, aquí us deixem tres:

1- Dramatitzar el conte sense elements externs, tan sols amb les eines del professor o professora: canvi de veus, mímica, participació dels nens.

2- Confeccioneu tots els elements i que la mestra o mestre utilitzi aquests objectes per a teatralitzar l'obra, ja poden ser titelles o els dibuixos que us expliquem a fer en el post anterior.

3- Creeu l'escenografia i que l'alumnat representi l'obra com si fossin els protagonistes.

Depenent del nivell del vostre alumnat, podeu realitzar una opció o l'altra, nosaltres recomanem crear una dinàmica i incloure els tres tipus per ordre. Començant per la dramatització del conte, després confeccionar els elements i que la mestra o mestre conti la història i finalitzeu, demanant a l'alumnat, que la teatralitzi. En escoltar-la tantes vegades i rebent diferents inputs, l'alumnat se sentirà més còmode de fer-lo, ja que tindrà molt més coneixement de l'obra.

A més, en la nostra web podeu trobar i descarregar de manera gratuïta el guió i les cançons (aquest és l'enllaç a l'obra), però podeu utilitzar el conte mateix, si preferiu.

Si creant l'obra us sorgeixen dubtes o creieu que necessiteu consells sobre com preparar un muntatge teatral, envieu-nos un email i intentarem ajudar-vos.

Per cert, si prefereixes encara aquestes a temps de veure la nostra obra de teatre Patufet!

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar