22-07-2019

Els mites i veritats sobre el teatre infantil

Els mites i veritats sobre el teatre infantil
Imatge de l'espectacle 'Three Little Pigs' (2003)
Existeixen nombrosos mites al voltant del teatre infantil que desmereixen alguns dels beneficis per als nens que realitzen activitats vinculades a les arts escèniques. Així que, si esteu pensant en fer una obra de teatre amb els vostres alumnes o apuntar els vostres fills a aquesta extraescolar, res millor que conèixer alguns d'aquests mites i donar una mica de llum sobre el tema.

És un simple divertiment

Molts solen caure en aquest mite quan veuen els nens passar-s'ho bé. És una forma de veure aquesta activitat des d'un punt de vista superficial, desmereixent, potser per desconeixement, la tasca que han realitzat tant els alumnes com el professor perquè la representació sigui un èxit.

Els nens s'esforcen per memoritzar les seves línies, interpretar els seus papers i treballen en equip perquè l'actuació surti bé. És en el procés on trobaràs la diversió per a ells, a més de ser uns moments d'aprenentatge amb un valor difícil d'avaluar. Al final pot ser que estiguin nerviosos en pujar a l'escenari, però se sentiran com mai un cop caigui el teló.

És una manera òptima d'aprendre idiomes

Indubtablement, aquesta és una gran veritat. Gràcies a la representació de determinats papers interactuen amb diferents idiomes. Així, interioritzen amb més facilitat el vocabulari, comprenen algunes regles gramaticals i comencen a polir la pronunciació de les paraules, alguna cosa vital per desenvolupar-se amb fluïdesa en parlar. Sigui anglès o francès, els nens desenvoluparan les seves capacitats en altres llengües gràcies al teatre dins de l'aula.

Només inciten al protagonisme d'uns pocs

Si penses així, estàs equivocat. Les representacions busquen que els nens actuïn en equip i es coordinin. Cada un ocupa un paper, però no per això es busca privilegiar a un petit grup. Els rols es van rotant i, d'aquesta manera, els nens descobreixen on encaixen d'una manera orgànica. Així, aprenen a crear els seus propis gustos, desenvolupen la seva personalitat i fonamenten un criteri propi.

L'experiència d'aquestes activitats és clau per als nens, de manera que tots han de participar-hi. No hi ha un paper menys important que un altre. En participar en equip, a més, aconsegueixen estrènyer els llaços d'amistat entre ells i els farà ser més empàtics amb la resta de companys.

Fomenta la seva creativitat

Una altra veritat. Els nens tenen una oportunitat única per desenvolupar la seva creativitat, ja que no deixen d'estar interpretant. Entre tots poden arribar a crear una versió pròpia i única d'un clàssic del teatre, de manera que estaran invertint tota la seva creativitat. Aquesta és de gran importància per al món contemporani i ho serà més en el futur, especialment quan la robotització i automatització dels llocs de treball vagin en augment.

A més, adaptar-se al personatge per interpretar i ficar-se en la seva pell requereix d'una alta capacitat creativa. Però també és possible animar els nens a crear els seus propis personatges i obres. Així, no només desenvolupes la seva creativitat, sinó que pots estar plantant la llavor d'una futura passió i dedicació al teatre.

Sens dubte, trobaran a la interpretació un món que eixampli els seus horitzons, que els permeti introduir-se en la ment d'una altra persona i, per tant, també desenvolupin la seva empatia, una capacitat molt necessària per a entaular sòlides i duradores amistats.

Conclusions

Aquests han estat alguns mites i veritats del teatre a l'aula. La majoria dels mites sorgeixen per una falta de comprensió de l'activitat, la qual cosa porta a pensar que és totalment inútil o que és un mer passatemps. No obstant això, contribueix al desenvolupament dels nens en diferents aspectes, molts dels quals són vitals.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar