02-12-2019

Dinàmiques de grup en educació primària

Dinàmiques de grup en educació primària
Les dinàmiques de grup són activitats necessàries durant l'educació primària. A través d'aquestes, aconseguirem la cohesió dels alumnes perquè se sentin acceptats dins de el grup, prevenint així una possible exclusió de l'alumne en el seu entorn, al mateix temps que es redueixen les probabilitats d'assetjament escolar.

Algunes idees per treballar a l'aula

Són moltes les idees per treballar a l'aula amb els més petits. L'objectiu és que tota la classe interaccioni i es formi un vincle entre els alumnes, per tal de fomentar una alta autoestima entre els seus membres.

És important conduir aquestes dinàmiques des de primerenca edat, ja que des del començament estem enfortint la personalitat de l'infant, aconseguint que pugui enfrontar-se als obstacles del futur. Mitjançant el joc aconseguirem incentivar la participació dels més petits.

A l'aconseguir que interactuïn i es coneguin millor, estem prevenint el temut assetjament escolar, que sol donar-se entre companys d'una mateixa aula. Fins i tot, aconseguirem enfortir llaços d'amistat entre estudiants, el que pot portar a que es motivin mútuament en l'estudi, millorant així les seves qualificacions.

Unint tot això, aconseguirem dur a terme set dinàmiques imprescindibles mitjançant el joc. Començarem amb activitats de presentació, seguint amb altres destinades a alliberar l'estrès, resoldre problemes, millorar la comunicació, augmentar la autoafirmació, motivar el coneixement i incentivar la col·laboració.

Activitats a educació primària

Arriba el moment en que hem de posar en pràctica les activitats. Aquests són alguns exemples relacionats amb cada dinàmica.

Activitat de presentació

Poden realitzar jocs al voltant d'un cercle, en què es demanarà a cada alumne que es presenti i esmenti un hàbit preferit. Això ajudarà a que es comencin a conèixer. Després d'uns minuts se li pot preguntar a cadascun sobre l'hàbit del seu company de l'esquerra, per tal de propiciar un interès cap a la resta.

Activitat per alliberar estrès

Es poden realitzar diverses, com la del "conill i la conillera". Aquesta es porta a terme en grups de tres. Dos estudiants ajunten les seves mans, formant un cercle amb elles (seran les conilleres). Els conills hauran de buscar cadascú la seva conillera individual, quan el mestre cridi "conill".

En cas que esmenti "conillera", seran aquestes les que es moguin a la recerca d'un conill. En la decisió del docent quedarà eliminar o no als alumnes que no aconsegueixin l'objectiu.

La utilitat d'aquest joc consisteix a alliberar l'estrès de la classe o aconseguir que es dinamitzi, en cas de sentir que el grup està avorrit.

Activitat per resoldre problemes

En l'activitat "motivació" es crea un cercle i es demana a sis alumnes voluntaris es presenti dins el mateix. Un cop dins, se'ls preguntarà què els va portar a presentar-se voluntaris. Després, a la resta, se li pot preguntar també per què van decidir no presentar-se.

Aquest exercici facilitarà que cada alumne es qüestioni a si mateix la seva forma d'actuar i com arriba a resoldre un problema.

Activitat per millorar la comunicació, autoafirmar-se, aprendre i col·laborar

Encara que podem elaborar diferents activitats enfocades a cadascuna de les dinàmiques que tractem en aquest punt, hi ha una activitat que lpot englobar a les anteriors ja esmentades.

En aquest cas, mitjançant la representació teatral podem aconseguir moltes coses en els més petits. Tan senzill com triar una obra apta per a grups amplis, on càpiguen tots els alumnes. El diàleg de la mateixa farà que es comuniquin, al mateix temps que s'autoafirmen amb el seu paper dins d'ella. L'aprenentatge és un fet, així com la col·laboració perquè tot surti perfecte.

Les dinàmiques de grup en l'educació infantil poden marcar el futur dels petits, convertint-los en adults compromesos i disciplinats.

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar